Nødhjelp til Mosambik

Syklonen Idai er den verste tropiske syklonen Afrika har opplevd i moderne tid

I Mosambik var det den nest største byen Beira som ble hardest rammet, og ødeleggelsene er enorme. Hittil er 847 mennesker bekreftet omkommet, men myndighetene frykter at over 1.000 mennesker kan ha mistet livet. Over 230.000 hjem i Mosambik skal være ødelagt. Hele byer har blitt utslettet og enkelte landsbyer er isolert. I Beira er omtrent 90 prosent av husene totalskadet. Ifølge myndighetene i Mosambik skal over 1,8 millioner mennesker i landet være berørt av stormen og i behov for hjelp.

Omlag fire timers kjøring fra Beira ligger byen Chimoio. Her har Pinsemisjonens samarbeidspartner, Igreja Evangelica Assembleia Livre, en menighet. Pastor Madeira er en av initiativtakerne til denne hjelpeaksjonen og har vært i kontakt med noen av dem som er rammet:

Maria Pedro (42) forteller hva hun gjorde da stormen inntraff:
– Da jeg så at det kom vann inn i huset tok jeg med meg barna og løp til en høyde i nærheten som i dag brukes som gravplass. Vi sto på de høyeste gravene for å slippe unna vannet, forteller hun.

En annen kvinne ved navn Sara Jose slapp også med livet i behold, men også hun mistet mye:
– Vannet begynte å stige, så da flyktet vi over veien. Tyver i nærheten så at vi forlot hjemmet vårt i all hast, og etter at vi hadde løpt så vi dem gå inn i huset vårt og stjele alt vi eide.

52 år gamle Ansiã Alzira er en av dem som er hardest rammet:
– Mannen min døde i syklonen, og nå har vannet tatt med seg det siste vi hadde. Nå bor jeg i huset til pastoren sammen med mine tre barnebarn i Nhangau, forteller hun.

OPPDATERING:

25. april herjet en ny syklon, Kenneth, i det nordlige Mosambik. Rapporter fra våre venner i Pemba og Cabo Delgado, forteller om at to av kirkene deres er blitt ødelagt – i tillegg til store andre ødeleggelser og hus som er borte.

Kan du strekke ut en hjelpende hånd?