Framtidshåp for Isabel

Dette er Isabel. Knapt ett år før vi startet opp fredsarbeidet i Muhoroni i 2017, opplevde hun noe helt forferdelig. Storfe hadde blitt forsøkt stjålet, og tyven hadde blitt drept i forsøket. Dette førte til harde kamper mellom stammene Luo og Kalenjin. Den natten ble hun og familien angrepet i sitt eget hjem. Mannen hennes ble skutt med piler og til slutt drept med machete foran henne. Isabel ble med det brått enke og alenemor, og har siden da vært dypt traumatisert. Hun har fortsatt ubesvarte spørsmål om hvorfor de kom akkurat til deres hjem og hvorfor mannen ble drept. Sorg, frykt og hjelpesløshet har satt sitt preg på Isabels hverdag.

Isabel er ikke alene om å ha slike traumatiske opplevelser som følge av konflikten mellom Luo og Kalenjin. Mange har opplevd å miste venner og familiemedlemmer. For mange har det utviklet seg en dyp frykt og et hat mot “de andre”. Noen vegrer seg for å gå på markedet i frykt for å møte folk fra den andre stammen. Folk isolerer seg og blir apatiske av å være så utrygge i sine egne hjem og lokalsamfunn

I 2018 ble Isabel oppsøkt av fredsprosjektet og invitert til å bli med på gruppesamlinger med andre som også var traumatisert av konflikten. Hun trodde først ikke at det ville være nyttig, men bestemte seg for å bli med likevel. Gjennom traumegruppene har Isabel fått det bedre med seg selv. Hun føler seg ikke lenger alene og er ikke like bekymret lenger. Isabel har fått hjelp til å se at barna hennes trenger henne, og det er tent et nytt framtidshåp i henne.